8 Manieren om te stoppen met malen

Wanneer je gaat malen, dan ben je bezig met het verleden, de toekomst, wat anderen dachten, wat anderen gaan denken, wat jijzelf denkt over van alles wat niets te maken heeft met datgene wat jij nu eigenlijk aan het doen bent, en ga zo maar door. Pffff … het is al vermoeiend om dat uit te spreken, laat staan het te doen. Want je bent dan niet heel bewust met datgene bezig wat je nu aan het doen bent, en je lekt energie naar momenten waar je toch niet in bent. Bewust leven is een mooie manier om in het nu te komen. Als jij heel bewust dingen gaat doen, dan heeft dat direct effect op het grotere geheel. Om te illustreren wat ik bedoel, geef ik hierbij een voorbeeld over eten.

Neem tijd voor jezelf

Als jij heel bewust dingen gaat doen, dan heeft dat direct effect op het grotere geheel.

Als jij bewust met eten bezig bent, dan kan je het gevoel van verzadiging makkelijker voelen. Dat komt omdat je hebt kunnen genieten van wat er op je bord ligt, want je hebt het gerecht bewust en met liefde klaar gemaakt. Dit deed je nadat je een gerecht had bedacht of een recept had gevonden wat je aanstond en je de ingrediënten met zorg gekocht had. Je hebt contact gemaakt met je smaak waar jij op dit moment het meeste behoefte aan had (lees: je lijf vertelt je dan welke vitamines en mineralen je nodig hebt, waardoor je de juiste producten koopt). Je hebt gevoeld of bijvoorbeeld de avocado wel rijp genoeg was. Je hebt genoten van de geuren en de kleuren van je voedsel toen je het bereidde en op je bord presenteerde. Je hebt bewust happen genomen en zonder afleiding genoeg gekauwd, zodat het fantastische verteringsproces in je lijf kan beginnen door het speeksel wat met dit proces van kauwen is opgewekt. Dit alles geeft een verzadigd gevoel op vele fronten. Dat je ervoor kiest om deze tijd voor jezelf te nemen is al helend.

Gun jezelf rust

Als jij bekaf en gestrest bent en je jezelf geen moment rust gunt om toch nog goed voor jezelf te zorgen, dan maak je vaak keuzes die je feitelijk nog meer stress geven. Als je in die modus graait naar de eerste de beste zak bewerkt voedsel en een glas wijn om de scherpe kantjes eraf te halen, op de bank ploft en tv gaat kijken (omdat je denkt dat dit je de rust geeft), dan begrijp je dat dat toch een ander gevoel is. Je gaat dan gedachteloos je hand steeds in die zak steken en meer drinken dan je wil, terwijl je opgaat in de beelden. Geef toe: dat ken je vast!

Als jij bewust in het nu leeft, dan geeft dat meer verzadiging dan dat halve werk.

Allemaal leuk en aardig, maar als je snaait terwijl je als een zombie televisie zit te kijken, dan is die zak chips of koek binnen een mum van tijd leeg en heb je nog steeds trek omdat je niet eens merkt dat je hebt gegeten. En dat staat nog los van het feit dat gefrituurd en bewerkt voedsel, alcohol en teveel straling je nog meer stress geeft…

Voel je het verschil? Als jij bewust in het nu leeft, dan geeft dat meer verzadiging dan dat halve werk. Je raadt het al: ik ben van mening dat niemand twee dingen tegelijk kan, ook vrouwen niet. Haha. Ik doe liever één ding met plezier goed, dan meerdere dingen half.

Dus… hoe krijg je die kop dan stil door bewust te leven?

Dit zijn mijn tips:

  1. Onderzoek wat de stressreactie is die ervoor zorgt dat je hersenen heel hard aan het werk zijn om je te redden van deze situatie: het ‘fight or flight’-principe. Waardoor wordt je brein getriggerd om zo hard te werken om escape routes te bedenken?
  2. Leer los te laten en zoek daar gerust hulp bij. Hulp vragen is niet een teken van zwakte: het is juist een teken van sterkte! Je hebt besloten dat je dingen wil veranderen: wow! Energetisch brengt dat al heel veel teweeg. Loslaten is de sleutel voor zo veel dingen. Het geeft ruimte voor nieuw, eigen, creatie, zijn, vertrouwen dat het goed komt, etcetera. Ik zeg niet dat dat een prettig proces is, maar als je er doorheen kunt komen dan is dat zo’n cadeau. Je kan zelf aan de slag gaan door dingen van je af te schrijven of je kunt intuïtieve ontwikkeling doen op een school of met deskundigen werken (denk psycholoog, energiewerker, mediator, etcetera, afhankelijk van de situatie waar je inzit). Er zijn vele wegen die leiden naar Rome. Kijk wat voor jou goed voelt en wat bij jou past en doe het.
  3. Focus je op wat je wèl wil. Wees niet boos op jezelf als je het nog niet voor elkaar hebt gekregen. Verwoord voor jezelf wat je wil bereiken zonder een negatie (een woord zoals ‘niet’) erin. “Ik wil niet dik worden” wordt namelijk door je onderbewustzijn gehoord als “ik wil dik worden”. Dus geef duidelijk aan wat je wèl wil.
  4. Gebruik de kracht van visualisatie. Hierbij geef ik je wat voorbeelden: a) Zie het malende deel in je hoofd als een old schooltransistorradio waarbij je het volume lager kan draaien. Je zult verbaasd zijn. b) Zie het getetter als een persoon en klets er mee. “Oké Anne (of Albert), dank je wel dat je er was, maar nu mag je even buiten parkeren.” c) Je kan visualiseren dat dat gedeelte van je hoofd waar je maalt zo klein als een erwt wordt. Kan er ook niet meer zo veel in!
  5. Doe het ik-ben-alfabet: dat is zo mooi! Je kan positieve, mooie woorden voor (karakter-) eigenschappen van jezelf bedenken. Ik ben aardig, beleefd, creatief, doelgericht, enthousiast, ….. Met mooie woorden breng je jezelf naar zo’n hoge vibratie dat die laag vibrerende, malende gedachten of stemmen in je hoofd vanzelf aan de kant gaan. Dit werkt ook goed als je niet in slaap kunt komen, want het is best een klus om voor elke letter een woord te vinden.
  6. Vind je passie! Wat wil je nou eigenlijk echt? Wie ben je nou eigenlijk? Wat kom je hier doen op aarde in dit leven? Wat is je roeping? Hoe klein of hoe groot ook: we zijn hier allemaal met een reden. Vind dit uit, ga het doen, voel die overstijgende blijdschap dat het klopt.
  7. Verleg je focus. Als je kijkt wat je voor een ànder kan doen. Dan vergeet je je eigen shit.
  8. En vergeet vooral niet dat je erop mag vertrouwen dat er 24/7 hulp is (als je maar duidelijk aangeeft wat je wèl wil), die je niet met het blote oog ziet. Wat dat is? Dat lees je hier.

Hopelijk kan je met deze tips wat rust in je mooie koppie krijgen. Uit ervaring kan ik je vertellen dat het heerlijk is om je hoofd leeg te hebben: ik denk gewoon nauwelijks meer. Mijn nieuwe motto is dan ook: ‘Ratio is so overrated’!