Eerste hulp bij inspiratieloosheid

Waarom inspiratieloos?

Of je nou een creatief beroep hebt, zoals schrijver, artiest of kunstenaar of je gewoon lekker eten op je bord wil: het is een vorm van creëren. Als het creatieve proces stokt, dan heeft dat een reden. Het is zaak om erachter te komen wat die reden is.

Grote kans dat de reden van jouw inspiratieloosheid is dat je te veel binnen laat komen.

Te veel externe factoren zorgen er dan voor dat jij jezelf niet meer kan horen. Er is een ‘ruis’ ontstaan en die overschreeuwt dan je eigen stem. Ik noem die externe factoren altijd gekscherend het ‘getetter van anderen’.

De maatregelen

Om van dit ‘getetter’ af te komen zijn er soms rigoureuze maatregelen nodig, al zal dat even slikken zijn. Social media is een hele grote vorm van getetter van anderen, en er zijn nog veel meer informatiestromen die binnenkomen. Of het nou Facebook , Twitter, Snapchat, Instagram, nieuwsbrieven, de krant, de televisie, de radio, folders, tijdschriften, boeken, films, vrienden, je moeder of je schoonmoeder of wat dan ook is: het zijn vaak meningen, overtuigingen of oordelen van anderen. Je zal verbaasd staan hoe deze ruis van anderen zich kan manifesteren.

Als Reader kan ik namelijk aura’s zien. Een aura is het energieveld om je heen.

Geloof mij dat meningen, overtuigingen of oordelen van anderen vaak onbewust letterlijk energetisch aan jezelf of je aura vast blijven plakken en blokkades kunnen creëren.

Ook al zie je dit niet met het blote oog, je sjouwt het dan constant met je mee als je niet weet hoe je dit los laat.

Over tot actie

De Eerste Hulp bij inspiratieloosheid is dan ook rigoureus: apparaten en telefoons uit. Ga buiten een flinke wandeling maken of hardlopen in de natuur. Doe dit zonder muziek op je hoofd, zodat je de natuur ook echt kunt horen. Loop bewust: voel dat je je ene been voor de andere zet en ga mee in die cadans. Links, rechts, links, rechts, links…

Meditatie-fans zeggen dat je moet (let op het woord ‘moet’, haha) mediteren om je eigen stem weer te vinden. Lekker zitten en even niets doen is heerlijk: absoluut. Maar voor veel mensen is het moeilijk om de ratio (hun eigen ‘getetter’) stil te zetten.

Buiten in de frisse lucht kan je alles van je af laten glijden. Neem pen en papier mee voor het geval je meteen inspiratie krijgt, want je telefoon was toch uit. 😉

Dat is je quick fix. Daarna gaat het om gewoontes te stoppen: detox je social media bijvoorbeeld. Zijn er Facebook-groepen die alleen maar energie nemen? Direct mee stoppen. Teveel nieuwsbrieven? Meld je af. Die tv hoeft ook echt niet aan ’s avonds. Die krant kan een dagje wachten en je (schoon-)moeder meestal ook wel.

Discipline en inspiratie

Nu ben je op het punt van discipline aangekomen: spreek met jezelf af wanneer en hoe lang je dan wèl op social media mag. Doe eerst je creatieve proces en ga daarna pas kijken wat anderen te melden hebben. Dit geeft lucht en je weet waar je aan toe bent. Je kan je eigen stem weer horen.

Inspiratie is namelijk niets anders dan luisteren naar je eigen stem.

Wij krijgen tegenwoordig zo vreselijk veel informatie binnen, dat wij daarom soms moeilijk bij onze eigen inspiratie kunnen.

Is het dan weg? Zeker niet. Maar je hoort het gewoon niet meer. Zet jezelf op het fijnste dieet wat er bestaat: een ‘getetter-vrij’ dieet en raak weer vol van je eigen stem. Geniet!